Kominek to urządzenie grzewcze, które łączy w sobie funkcję użytkową i dekoracyjną. Niektórzy wybierają kominek, bo rzeczywiście zamierzają z niego intensywnie korzystać i ogrzewać nim dom,
a nawet wodę użytkową, inni montują kominek w salonie, by pięknie wyglądał i od czasu do czasu stworzył w pomieszczeniu przyjemny klimat. Niezależnie od rodzaju kominka i celu, jaki przyświeca inwestorom, urządzenie będzie poprawnie działało wówczas, gdy zadbamy o dobrej jakości opał. Ważna jest przede wszystkim kaloryczność drewna kominkowego, ale nie tylko.
Dobre drewno do kominka, czyli jakie?
Chociaż działanie tradycyjnego kominka w pewien sposób przypomina działanie pieców węglowych, to zdecydowanie nie powinniśmy spalać w nim tego, co wielu, bez większego zastanowienia, wrzuca do tzw. kopciucha. W kominku nie palimy węglem czy miałem, nie wrzucamy do niego śmieci. Takie działanie jest nie tylko nieekologiczne, ale zupełnie niewskazane ze względu na to, że kominek stoi w pokoju dziennym. O ile ukryty w kotłowni kocioł może kopcić i wydzielać nieprzyjemne zapachy, o tyle w salonie taka sytuacja jest niedopuszczalna. Dlatego w kominku można palić tylko drewnem. Oczywiście nie może to być żadne drewno.
W kominku spalamy drewno czyste i zdrowe, a więc wolne od pleśni i zabrudzeń. Nie wolno spalać drewna pokrytego impregnatami, klejonego czy malowanego. Poza tym opał powinien być suchy, a więc absolutnie nie nadaje się drewno z niedawno ściętych drzew. Drewno kominkowe musi być sezonowane przez co najmniej rok. W przeciwnym wypadku trudno mówić o ekonomicznym i ekologicznym spalaniu drewna w kominku. Dość szybko pojawią się też problemy z zapchanymi przewodami kominowymi, obklejonymi ściankami paleniska i brudną szybą kominkową.
Kaloryczność drewna a użytkowanie kominka
Korzystanie z kominka, który nie jest urządzeniem wyposażonym w podajnik, tak jak kotły na biomasę czy piece na ekogroszek, może być nieco kłopotliwe, zwłaszcza jeśli spalamy drewno o niskiej kaloryczności. Im niższa kaloryczność drewna, tym opałki szybciej się spalają, ale nie oddają do pomieszczenia pożądanej ilości ciepła. Tymczasem użytkownikom kominków zależy, by paliwo do kominka paliło się równo i długo, a przy tym umożliwiało osiągnięcie komfortu cieplnego. Z tego powodu bardzo ważna jest kaloryczność drewna.
Kaloryczne drewno drzew liściastych
Do palenia w kominku nie nadaje się drewno drzew iglastych, nawet jeśli charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Drzewa iglaste zawierają dużo żywicy, która w procesie spalania kopci i trzaska, a tego wolelibyśmy w kominku uniknąć. Dlatego w urządzeniach grzewczych montowanych w salonie spala się drewno drzew liściastych. Największą kaloryczność mają drewna twarde, a więc jesion, buk, klon. Palą się długo, zatem nie trzeba co chwilę dorzucać drewna do paleniska. Dobrze sprawdza się również drewno drzew owocowych, które także posiada wysoką kaloryczność, a przy tym wyróżnia się ładnym zapachem – w pomieszczeniu unosi się subtelny, przyjemny zapach palonego drewna owocowego.